de Georgiana Arsene

Cunoscut publicului larg drept Gregoar Ecrivan, jurnalistul si „specialistul in istoria Revolutiei din 1989 si a executiei sotilor Ceausescu”, dupa cum a fost prezentat de Antena 3 Grigore Cartianu, scrijeleste in paginile cotidianului Romania Libera un articol care nu numai ca infurie oamenii cu minim un neuron, dar se face si de ras. Incrancenarea si dorinta de a iesi in evidenta cu orice pret, aducand in atentia publicului larg fantasmagoriile sale fac din editorialul sau o compunere scolara de toata jena.

El crede ca a descoperit resorturile aparitiei partidului lui Diaconu, uitand sa mentioneze faptul ca, in preajma campaniilor electorale, isi fac aparitia tot felul de partide nationaliste, al caror lider are datoria sa fie portavocea altora. Cazul Romania Mare ar trebui sa fie elocvent.

Cartianu sustine ca initialele PRU sunt identice cu cele ale Partidului Rusia Unita: „… pe noua cosmelie a scris Partidul Romania Unita, asa cum Putin domneste la Moscova prin Partidul Rusia Unita. Uneori, baietii sunt in criza de imaginatie. Daca scenaristul ar fi cinstit, ar scrie numele pana la capat: Partidul Romania Unita cu Rusia”.

Experienta de jurnalist si cercetator intr-ale istoriei recente il indeamna pe Cartianu sa incerce sa devina si expert in coprologie. „Tot ce-i mai lipseste acestui rahat politic este motul Victor Viorel Ponta. Dar presedintele guberniei patrihoate, Bogdan Diaconu, repeta de trei ori pe zi, la fiecare noua racolare de traseist: „De astazi suntem mai puternici, iar maine vom fi si mai puternici… il asteptam pe VP!” Care VP este de fapt VVP (Victor Viorel Ponta), proiectia caricaturala a VVP-ului de la Moscova (Vladimir Vladimirovici Putin)”.

In furia sa oarba, Cartianu pierde din vedere semnificatia termenilor. Este inadmisibil ca un jurnalist „cu state vechi” sa utilizeze un termen in necunostinta de cauza, asa cum s-a intamplat cu notiunea de „gubernie”, utilizata aici cu scopul de a aduce in derizoriu orice are legatura cu Rusia. Mentionez ca nu acced la ideea potrivit careia PRU are vreo legatura cu Partidul Rusia Unita.cartianu

Cuvantul „gubernie” semnifica o unitate teritorial-administrativa in vechea Rusie.

Eu ii sugerez nu doar lui Grigore Cartianu, ci si altora care se aventureaza in tot felul de speculatii sa vina cu argumente solide care sa le intareasca spusele. Faptul ca PRU este dominat de „grupul de la Prahova”, judet care are afaceri in domeniul petrolier nu este un argument. Si ii reamintesc pe aceasta cale faptul ca in istoria recenta a existat un grup „de la Cluj”. Mergand pe logica sa, putem spune ca acest din urma grup servea interesele Ungariei?

Desigur, se inscrie pe ordinea de zi a presei centrale de a-l ataca oricum pe Vladimir Putin.

Sa-ti fie rusine, Grigore Cartianu, pentru acest articol si pentru atacurile mizerabile la adresa presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin!

Update: Jurnalistul Grigore Cartianu mi-a transmis, ca urmare a mesajului meu prin care il instiintam de aparitia acestui articol, ca afla si el „ce limbrici mai colcaie prin matele internetului”. „Mizerabil text. Imi mentin aprecierea. Sper sa te plateasca bine baietii veseli”, a adaugat acesta.